Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladnější počasí se vrací, sobotní sněžení hlavně na západě (aktual.)

22. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejchladnějším dnem bude pravděpodobně úterý. Chladnější počasí se vrací, sobotní sněžení hlavně na západě (aktual.) Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Po velmi teplém pátečním počasí přinese změnu počasí studená fronta od západu. Za ní budou teploty poměrně výrazně klesat a tak na západě Čech už bude v sobotu odpoledne jen kolem nuly nebo slabě nad nulou. Na Ostravsku může být ve stejný čas ještě kolem 8 °C.

Na západě Čech bude nejen nejchladněji, ale také zde čekáme nejvíce srážek, které už by měly být ve formě sněžení. V Karlovarském, Ústeckém a na západě Plzeňského a Jihočeského kraje by mělo spadnou kolem 10 mm, místy až okolo 15 mm srážek. To ve vyšších polohách odpovídá zhruba 10-15 cm nového sněhu, níže (kolem 500 m n. m.) může kvůli teplotě kolem nuly a mokrému povrchu sníh mírně sesedat a výsledná pokrývka by tak byla o něco nižší. V nejnižších regionech (Podkrušnohoří) bude přibližně 1-2 °C a proto zde čekáme nový sníh maximálně několik centimetrů.

Nejvíce by mělo sněžit ráno a dopoledne, odpoledne už bude srážek ubývat. Na zbytku území budou srážky méně časté a zpočátku dešťové. Během dne, s tím jak se bude ochlazovat, budou od západu srážky pozvolna přecházet ve sněžení. Současně jich ale bude ubývat a tak s tvorbou významnější pokrývky mimo hory nepočítáme.

Příliv chladnějšího vzduchu bude v dalších dnech zesilovat. Podle aktuální předpovědi by nejchladnější mělo být úterý s maximy -2/2 °C a jen nepatrně vyšší teploty očekávejme v pondělí a ve středu. Od čtvrtka už počítají modely s dalším oteplením.

Aktualizace 23.1. 10:35: Podle nejnovějších materiálů by se četnější sněžení mělo objevit během noci na neděli a v neděli dopoledne i na Moravě a ve Slezsku. Především ve vyšších a středních polohách může spadnout kolem 5 cm, na horách i více.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024