Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází zatím nejchladnější dny této zimy

16. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pod nulou zůstanou i odpolední teploty, místy i výrazně Přichází zatím nejchladnější dny této zimy Zdroj fotografie: 123rf

V Česku už řadu dní panuje zimní počasí s častým sněžením. Teploty ale nejsou až na výjimky nijak mimořádně nízké, pohybujeme se kolem dlouhodobého průměru. To se ale změní během aktuálního víkendu. Už v sobotu k nám pronikne podstatně chladnější vzduch, ve kterém se maxima udrží mezi -6 °C a -2 °C. Samotný ráz počasí se moc měnit nebude, čekáme převážně hodně oblačnosti a lokální sněžení, četnější na severovýchodě.

V neděli už by se mohla častěji ukázat i polojasná obloha, především odpoledne. Oteplení ale nepřinese, teploty budou podobné jako v sobotu. Výjimku bude tvořit severovýchod (zejména Moravskoslezský kraj), kde i v nižších polohách očekáváme odpolední teploty jen kolem -9 °C. Dostane se sem totiž ještě o trochu chladnější vzduch z Polska.

Od pondělí se předpověď začíná komplikovat. Už v pondělí ráno předpokládáme velké teplotní rozdíly mezi severovýchodem (zde při celonočním vyjasnění až kolem -18 °C) a západními Čechami (kolem -4 °C). Rozdíly budou pokračovat i přes den - na severovýchodě kolem -6 °C, na jihozápadě až +2 °C. V menší míře zřejmě tyto rozdíly setrvají až do středy, potém by se měly teploty srovnat kolem +3 °C. Příchod oteplení bude provázený i sněžením, které bude postupně přecházet v déšť, ten může být i mrznoucí. Na detailní předpověď srážek v této době je ale zatím brzy, budeme situaci sledovat a dále upřesňovat.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024