Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Polární vortex se rozpadl, ovlivní to naše počasí?

12. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Změny proudění vysoko ve stratosféře mohou mít ve druhé polovině zimy dopad i na počasí v Česku. Polární vortex se rozpadl, ovlivní to naše počasí? Zdroj fotografie: 123rf

Jako polární vortex se v meteorologii označuje atmosférický vír, který se pravidelně v zimních měsících tvoří nad polárními oblastmi. Nachází se ve stratosféře (přibližně kolem 30 km vysoko), ale svým chováním může ovlivňovat i nejniší vrstvu atmosféry-troposféru, ve které se odehrávají prakticky všechny jevy, které známe jako počasí (oblaka, srážky, mlhy atd.).

Standardně se v polárním vortexu pohybuje vzduch od západu na východ rychlostí i kolem 40 metrů za sekundu. Někdy se však ráz proudění změní a západní přenos zeslábne nebo se dokonce směr větru změní na východní. Tento jev bývá spojen s výrazným oteplením v části polární stratosféry a proto se v souvislosti s kolapsem polárního vortexu můžeme setkat i s pojmem "náhlé stratosférické oteplení".
 
Za vhodných podmínek se toto stratosférické oteplení projeví změnami v cirkulaci i v našich zeměpisných šířkách. Při takové situaci se obvykle setkáváme se zeslabením západního proudění (které přináší v zimě teplé počasí) a se častějším prouděním od severu, případně od jihu. Tyto situace tak mohou vést k různým teplotním extrémům nebo k vydatnému sněžení. Příkladem může být například "prodloužená" zima 2012/2013 (někde ležel sníh i přes Velikonoce).

Jestli se s nějakým výrazným projevem rozpadu vortexu setkáme i letos v Česku zatím není jasné, na to si budeme muset ještě počkat. Šance na zimní počasí i v dalších týdnech (byť třeba s přechodným oteplením) je ale určitě větší než v zimě 2019/2020.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024