Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bude počasí předpovídat umělá inteligence?

15. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 12. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nové experimenty přináší nadějné výsledky, ale bez meteorologů se ještě dlouho neobejdeme. Bude počasí předpovídat umělá inteligence? Zdroj fotografie: 123rf

Mezi nejdůležitější podklady pro práci meteorologa patří výstupy numerických předpovědních modelů. Meteorologické modely si můžeme představit jako velmi složité počítačové programy, které co nejpřesněji popisují fyziku atmosféry, například proudění vzduchu nebo tvorbu oblaků a srážek.

Tyto modely se standardně spouštějí na extrémně výkonných počítačích. Vysoký výkon je potřeba kvůli obrovskému množství výpočtů, které musí být hotové během několik hodin. Alternativou jsou jednodušší modely založené na tzv. "umělé inteligenci". Tyto modely se "učí" předpovídat počasí na základě historických dat o počasí, podobně jako se člověk učí svými zkušenostmi (proto se mluví o umělé inteligenci).

Aktuální výsledky modelu používajícího "umělou inteligenci" ukazují že tento nový model není o moc horší než klasické modely, výpočet je ale 7000 krát rychlejší. Uspořený čas umožňuje počítat více variant budoucího vývoje nebo může být využit na zlepšení jiných aspektů modelu.

Stejně jako klasické modely neučinily z meteorologů nezaměstnané, nepředpokládáme, že nový typ modely by v dohledné době nahradil lidský faktor v předpovědi. Každý model je jen model a vždy je vhodné, pokud jeho výsledky zkontroluje a případně upraví zkušený meteorolog.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024