Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve Slezsku bylo v sobotu i 14 °C, v Plzni jen 2 °C

5. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 12. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příliv teplého vzduchu se nejvýrazněji projevuje na severovýchodě území. Ve Slezsku bylo v sobotu i 14 °C, v Plzni jen 2 °C Zdroj fotografie: Zuzana Kluková S čerstvým jihovýchodním větrem dorazilo do Česka i výrazné oteplení. I když ne všude, k tomu se ještě dostaneme. Po epizodě zimního počasí připomínala sobota spíš ufučený podzim.

Nejvyšší teplotu hlásila dnes stanice ve Vidnavě ležící severně od Hrubého Jeseníku. Odpoledne zde bylo minimálně 14,5 °C. Teploty kolem 13 °C hlásila řada stanic na Ostravsku. Nejvyšší teploty v této oblasti (a ne třeba na jižní Moravě) jsou při těchto situacích typické. Při výrazném jihovýchodním proudění totiž dochází k fénovému efektu a k dodatečnému ohřevu na závětrné straně hřebenů Jeseníků a Beskyd.

Hranice 10 °C byla překročena i na mnoha dalších místech především na východní a střední Moravě, ale lokálně i na východě Čech. Jinak se teploty dostaly převážně na 6/10 °C. I to už je na první dekádu prosince jasný nadprůměr.

Výjimkou z teplého charakteru počasí byly západní Čechy. V tomto regionu se stále udržuje o něco chladnější vzduch a bylo to znát i na sobotních teplotách. V Plzeňském a Karlovarském kraji jsme zaznamenávali většinou jen 1/5 °C. I přímo v Plzni se po mrazivém ránu teplota pohybovala pouze do 2 °C, dnešní den tak zde nijak nevybočuje z normálních hodnot.

Velmi teplé počasí vydrží i v neděli, celkově by mohlo být ještě o stupeň více. Oteplí se i na západě, byť hlavně poblíž hranice s Německem může zůstat chladněji než ve zbytku republiky.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024