Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Začátek týdne je zimní, na víkend se výrazněji oteplí

30. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ranní teploty nyní klesají výrazně pod nulu. Začátek týdne je zimní, na víkend se výrazněji oteplí Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Na šumavské Kvildě poklesla teplota v pondělí nad ránem na velmi mrazivých -14 °C, což je na to, že máme ještě listopad, opravdu hodně nízko. Pod nulou se teploty ocitly po celém Česku, i když na většině území jen slabě. Zima se tak definitivně přihlásila o slovo, ve vyšších polohách na severovýchodě republiky napadl během neděle sníh a ten zde také drží. A v nejbližších dnech neroztaje. Nejméně do čtvrtka bychom se měli dočkat poměrně silných ranních mrazů, kdy půjdou teploty i v nižších polohách zhruba na -5 °C i níže.

Dlouho to vypadalo, že v úterý bychom se mohli dočkat zajímavého sněžení v západní polovině Čech. Nicméně nejnovější modely tento předpoklad stáhly, takže nakonec může jen lehce zasněžit na úplném západě republiky, ale půjde o pár vloček. Do střední části Čech už srážky nedorazí. Úterý nabídne teploty -1 až +3 °C a kromě západní poloviny Čech k tomu i slunce. Obdobná by měla být i středa, denní teploty čekáme o malinko nižší -2/+2 °C. 

Od čtvrtka se počasí mírně změní - očekáváme větší oblačnost i s určitou možností slabších srážek a postupně se projeví příliv teplejšího vzduchu. Zatím nevíme, jestli už ve čtvrtek teploty vzrostou, ale v pátek už by téměř jistě měly být výše než v těchto dnech, nyní očekáváme 2/6 °C. Není ještě jisté, jestli bude v pátek pršet. 

Každopádně na víkend předpokládáme výraznější oteplení, v sobotu by denní teploty mohly vystoupit na 5/9 °C, možná ještě o něco výše! Oblačnost bude asi větší, pravděpodobnost deště je nyní cca 50 %. Nedělní maxima asi budou o malinko nižší, nejpravděpodobněji cca 4/8 °C, ale předpověď na nedělní počasí je zatím trochu nejistější, současně je i větší pravděpodobnost deště. 

I týden od 7. prosince zatím vypadá teplejší, mrazy jaké máme v těchto dnech po ránu se tedy jen tak nevrátí.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024