Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplota se v Čechách blížila ke 20 °C, padl klementinský rekord

2. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na začátek listopadu bylo zejména na území Čech mimořádně teplo. Teplota se v Čechách blížila ke 20 °C, padl klementinský rekord Zdroj fotografie: 123rf

První listopadové pondělí se neslo ve znamení teplého jihozápadního proudění po okraji hluboké tlakové níže nad severním Atlantikem. Přísun této vzduchové hmoty se dnes projevil významněji v Čechách než na Moravě.

Vysoké teploty panovaly už v ranních hodinách, na Plzeňsku bylo dokonce kolem 14 °C. Během dopoledne se dál oteplovalo na odpoledních 14/18 °C, o něco chladněji bylo na Moravě a ve Sleszku (s výjimkou jižní Moravy). Ojediněle, hlavně ve středních a severozápadních Čechách překročila teplota hranici 19 °C. V Žatci bylo v 15 hodin 19,7 °C. O překročení 20 °C zatím nemáme informace, ale rozhodně to nelze ojediněle vyloučit.

O tom, že se dnešní den zapíše do historických tabulek svědčí odpoledních 19 °C naměřených v pražském Klementinu. Zdejší stanice se může pochlubit řadou teplotních měření od roku 1775 a ještě nikdy nebylo 2. listopadu tak teplo. Dosavadní rekord byl 17,0 °C z roku 1924. Celkově šlo o jeden z nejteplejších listopadových dnů v Klementinu za celou dobu měření.

Velmi teplo, ojediněle až 17 °C zůstává i v pondělí večer. Během úterního dne už se ale bude od západu postupně ochlazovat, teploty kolem 18 °C už čekáme jen na jihu Moravy.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024