Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko zasáhnou extrémní deště, zejména na východě

11. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na říjnové poměry půjde o skutečně málo vídané úhrny vody. Česko zasáhnou extrémní deště, zejména na východě Zdroj fotografie: 123rf

Meteorologické modely nyní varují, že tlaková níže, která se nyní přesouvá ze Středomoří k nám do střední Evropy, přinese nebývale vydatné srážky. Je velmi nasáklá vodou, která se tu vyprší. Vydatný a trvalý déšť se objeví nejprve už v noci z neděle na pondělí na Moravě, v průběhu pondělí pak trochu ustoupí k východu, ale na úplném východě (Moravskoslezský kraj) pršet asi nepřestane. Už tato první vlna bude hodně vydatná a přinese klidně 40 mm vody.

V úterý ráno se srážkové pásmo zase obrátí a začne se posouvat na západ. Během úterý se postupně trvalý déšť rozšíří na celé území Česka! V noci na středu a ve středu se taková níže přesune přímo nad naše území, takže trvalý nebo přinejmenším občasný déšť bude pokračovat. V průběhu středy nicméně už začne slábnout. Celkové úhrny srážek od nedělního do středečního večera, tedy za tři dny, mohou překročit lokálně i 100 mm. Úhrny přes 80 mm jsou možné i v nižších polohách!

Při nízkých teplotách bude na horách i sněžit, nicméně pokrývka se asi na moc dlouho nevytvoří. Co je horší, tak hrozí výrazné vzestupy hladin řek na stupně povodňové aktivity a to hlavně na východě republiky. Vydatné srážky čekají i okolní země - na Slovensku i v Rakousku. V Alpách i Tatrách bude vydatně sněžit a v polohách kolem 2000 metrů nad mořem se očekávají desítky centimetrů nového sněhu! Nepřekvapilo by nás ani půl metru čerstvé pokrývky v rakouských Alpách.

Sledujte přesné předpovědi počasí na našem webu pro konkrétní místa, předpovědi budou ještě upřesňovány.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024