Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přichází ochlazení, ale teplé počasí se ještě vrátí

16. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty blízko 25 °C se ještě vrátí. Přichází ochlazení, ale teplé počasí se ještě vrátí Zdroj fotografie: 123rf

Po uplynulých velmi teplých dnech (až 32 °C v úterý) přichází poměrně výrazné ochlazení. To se projeví už ve čtvrtek, kdy zaznamenáme maxima mezi 18 °C a 22 °C. Jen na jihu Moravy může být až 24 °C. Vzhledem na polovinu září se ale nejedná o studené počasí, spíš o návrat k normálnějším hodnotám. Přibude i oblaků a objeví se lokální přeháňky související se slabou studenou frontou.

Nejchladnějším dnem týdne bude pátek, který přinese maxima jen mezi 17 °C a 21 °C. Na rozdíl od předchozího dne ale bude převažovat slunečné počasí s lokálním ranními mlhami. Kvůli vyjasnění ale musíme počítat s nízkými ranními a večerními teplotami. Chladný páteční večer předznamená ještě studenější sobotní ráno s teplotami jen kolem 5 °C, v údolích tak bude zřejmě jen několik málo stupňů nad nulou. Mohou se tak objevit i přízemní mrazíky.

V podobném duchu se ponesou i další dny minimálně do úterý či do středy. Bude převážně jasno až skoro jasno, jen do Čech může nakrátko "zabloudit" více oblačnosti. Znovu se k nám začne dostávat teplý vzduch, ve kterém budou denní maxima pozvolna stoupat na sobotních 19/23 °C a nedělních 21/25 °C. Na počátku dalšího týdne očekáváme odpolední teploty mezi 21 °C a 26 °C, možná i 27 °C v nejteplejších oblastech. Předběžně se začne ochlazovat v polovině dalšího týdne, konkrétní hodnoty budeme upřesňovat v dalších dnech, sledujte dlouhodobou předpověď počasí.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024