Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Denveru se za den ochladilo o více než 30 °C

9. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org;ogime
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během jednoho dne se z tropů stalo zimní počasí se sněžením V Denveru se za den ochladilo o více než 30 °C Zdroj fotografie: 123rf

V pondělí zaznamenal Denver v Coloradu horký letní den s maximální teplotou 33,9 °C. Tím skončila několik dní trvající vlna veder, která kulminovala v neděli při teplotě 38,3 °C. Ochlazení po těchto vysokých teplotách a navíc na počátku podzimu by nikoho nepřekvapilo.

Pokles teploty, který dorazil v noci na středu byl ale zcela mimořádný. Během 18 hodin se teplota propadla z 33,3 °C na 0,6 °C. Postupně se přidal déšť, který následně přešel do sněžení. Ochlazení bylo doprovázeno čerstvým severním až severovýchodním větrem s nárazy až 15 m/s. Ve středu během dne bylo jen kolem 1-2 °C a i odpoledne sněžilo!

Denver ležící asi 1100 km jižněji než Česko ve výšce asi 1600 m n. m. je znám velkými teplotními výkyvy, ale ty přicházejí spíš v zimním období, takto výrazné ochlazení už v září bylo letos poprvé. Zimní počasí samozřejmě nevydrží dlouho a už o víkendu se teploty vrátí nad 20 °C.

Ještě silnější vítr se prohnal Salt Lake City, kde nárazy dosáhly přibližně 160 km/h, což mělo za následek pády stromů a výpadky elektrického proudu. V městečku Red Lodge v Montaně napadlo dokonce 27 cm sněhu.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024