Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pondělní bouřky byly lokálně intenzivní, další přijdou v úterý

10. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 8. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po několika klidných dnech bouřková činnost v Česku opět ožívá. Pondělní bouřky byly lokálně intenzivní, další přijdou v úterý Zdroj fotografie: 123rf

Bouřky se během pondělního dne tvořily hlavně ve středních a severních Čechách a na Karlovarsku. Ale lokálně jsme se s nimi mohli setkat i na Moravě, hlavně na horách a v jejich okolí.

Nejvíce napršelo při odpolení bouřce na stanici Libochovice, Poplze na Lovosicku. Spadlo celkem 48 mm, z toho celých 44 mm během jediné hodiny. Skoro stejně vydatné (46 mm) byly srážky i v Neumětelích. Kolem 20 mm spadlo i na několika pražských stanicích. Pozitivní je, že pršelo i na severozápadě, který je dlouhodobě sužovaný suchem.

Bouřková aktivita zcela neustává ani v pondělí před půlnocí a zítra během dne bude přeháněk a bouřek zase přibývat. Počítáme s tím, že nejvíce naprší na jihozápadě, ale srážky se mohou objevit na celém území. Právě pro jih a západ republiky je během úterního odpoledne v platnosti výstraha před silnými bouřkami s úhrny ojediněle kolem 40 mm.

Ve středu a ve čtvrtek si na většině území od přeháněk odpočineme, ale od pátku se začnou znovu tvořit ve větší míře. Teploty se moc měnit nebudou, v maximech se budou držet blízko 30 °C nebo lehce pod touto hranicí.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024