Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na vedra byla vydána i výstraha

7. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 8. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejteplejší bude sobota, pak půjdou teploty dolů Na vedra byla vydána i výstraha Zdroj fotografie: 123rf Teploty v posledních dnech výrazně vzrostly v souladu s očkeáváním a už ve čtvrtek dosáhly v nížinách až na 29 °C. Od pátku platí výstraha na vysoké teploty, které by zejména v oblasti Ústeckého a Středočeského kraje mohly vystoupit v sobotu až na 33 °C. Sobota by měla být dnem úplně nejteplejším, hlavně v západní polovině Česka. Východní část nebude disponovat tak teplým vzduchem, zde budu maxima nižší, třeba na Ostravsku jen maximálně 29 °C.

V dalších dnech budou asi teploty o malinko nižší, pokles však bude skutečně sotva znatelný. Ještě v neděli klidně až 32 °C, v dalších dnech budou nejspíš nejvýše už jen slabě nad 30 °C. Ale teplé letní počasí přetrvá téměř jistě minimálně až do pátku. Stále to bude s minimální oblačnostu a zřejmě úplně beze srážek. Taková letní stabilní nuda.

Ačkoliv je vydána výstraha, není zase tak nebezpečná. Česko je z minulých let zvyklé na přece jen ještě vyšší teploty. Současná výstraha má tak jen nejslabší žlutý stupeň a v pátek platí pouze pro menší část území - Jihomoravský a Ústecký kraj. V sobotu a neděli asi bude rozšířena na zbytek území, nicméně se nedomníváme, že teploty budou působit nějaké zvlášť velké problémy. Pro srovnání - v Německu budou maxima ještě vyšší, ale výstraha zde vydána není. Polsko bude mít nižší teploty než my a naopak je vydána výstraha vyššího stupně. Každý stát přistupuje k výstrahám zkrátka jinak.  




Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024