Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V úterý bylo i 35°C, večerní bouřky zasáhly hlavně Zlínský kraj

28. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bouřky ale nedosahovaly extrémní síly a nezasáhly celou republiku. V úterý bylo i 35°C, večerní bouřky zasáhly hlavně Zlínský kraj Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Jak avizovala předpověď počasí, v úterý odpoledne vystoupily denní teploty na většině území na tropické hodnoty, s výjimkou Karlovarského kraje. Vůbec nejtepleji bylo klasicky v okolí Prahy a poté na jihu Moravy. Dobřichovice u Prahy podél Berounky a také stanice Lednice na jižní Moravě naměřily dosažení hodnoty 35 °C, i když jen těsně a na chvíli. Míst s teplotami nad 34 °C bylo mnohem více, většina území se ale pohybovala v rozmezí 30-34 °C

Navzdory vysokým teplotám nepadaly teplotní rekordy, protože nejvyšší teploty pro 28. červenec pocházejí z roku 2013, kdy byly maximální teploty asi o 3 stupně vyšší než dnes. Ano, před sedmi lety touto dobou bylo v Česku až 38 °C! Konec července je tradičně část roku, kdy teploty z celého léta vrcholí a mají tendenci dosáhnout vůbec nejvyšších hodnot. 

V čem se předpověď úplně netrefila, to byl výskyt bouřek. Podle modelů měly přijít až pozdě večer a v noci na jihovýchod území, ale nakonec začaly vznikat překvapivě brzy už okolo 16. hodiny. Hlavní bouřková aktivita se objevila nejprve na jihu Čech a posléze se stěhovala během večera na Moravu. Bouřky byly středně silné a spíše krátké (postupovaly rychle), takže úhrny srážek jen zřídka překročily 20 mm a nikde nepřesáhly 30 mm. Nejsilnější byla bouřka ve Zlínském kraji, kde spadlo 27 mm na satnici Strání při hanicích se Slovenskem, další místa s úhrny přes 20 mm byla v okresech Kroměříž a Vsetín. Nejedná se o až tak extrémní úhrny na bouřkovou činnost a nešlo o úplně vážné nebzepečí.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024