Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tropická vedra zatím stále nejsou v dohledu

6. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Další dny budou proměnlivé a spíše chladnější. Tropická vedra zatím stále nejsou v dohledu Zdroj fotografie: 123rf.com V pondělí se nám opět ochladilo, čímž počasí znovu ukázalo, že s nějakou vlnou silných tropických veder letos nepočítá. Nad 30 °C se teploty dostaly zatím jen párkrát a ani jednou nikde v Česku nepřekročily ještě 32 °C. V minulosti bychom se tomu nedivili, ale poslední roky nás vycvičily na vlny tropických veder. Žádná taková silnější leto ještě nepřišla a podle předpovědi se ani nechytá. I když léto bude ještě dlouhé. 

V úterý čekáme při proměnlivé oblačnosti maximální teploty pouze do 21 °C. Ve středu a čtvrtek se bude naše území nacházet na pomezí chladného a teplejšího vzduchu, takže na jihu území bude podstatně tepleji než na severu. Na severu čekáme i více oblačnosti a také místní déšť, na jihu spíš oblačno. Ve středu čekáme teploty na jihu území až kolem 23 °C, na severu pouze 16 °C při zataženu a dešti. Srážek by nemělo spadnout až tak mnoho. Čtvrtek se jeví celkově tepleji, na severu okolo 20 °C a na jihu i 27 °C a déšť jen ojedinělý. Tato předpověď se ale může změnit, pokud se frontální pásmo jen malinko posune oproti plánům. 

Pátek by mohl zase dát ochutnat léto - na krátko by o nám měl proniknout teplý vzduch, při kterém by teploty vyšplhaly až ke 29 °C. Dočasně se může i vyjasnit. Už večer a v noci na sebotu je srazí fronta s občasnými přeháňkami a bouřkami. O víkendu se pak prosadí znovu chladný vzduch a maximální teploty zůstanou pod 24 °C, spíše okolo 22 °C. V sobotu ještě i při doznívajícím dešti. Na začátku dalšího týdne očekáváme oteplování jen zvolné. Přestože slunce na obloze zase převáží, tak na 25 °C se teploty dostanou asi ve středu a na 27 °C v závěru příštího týdne. Zkrátka, tropickému počasí se letošní léto chce vyhnout jak jen to jde. 



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024