Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedra v Kanadě: Montreal 36,6 °C

31. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jih Kanady zasáhly v týdnu extrémně vysoké teploty. Vedra v Kanadě: Montreal 36,6 °C Zdroj fotografie: 123rf.com Květen v Česku byl teplotně velmi mírný, některé dny (včetně toho posledního) dokonce značně studené. Opačný vývoj měl ale závěr května ve velkých městech na jihu Kanady.

Ve spojitosti s Kanadou si většina lidí vybaví studené zimy a množství sněhu. V oblastech podél jižní hranice ale mohou být léta dost teplá, srovnatelná s nížinami v ČR.

I když jde o - v rámci Kanady - poměrně teplou oblast, teplota nad 35 °C byla v Montrealu zaznamenána v květnu vůbec poprvé! Původní rekord z května 2010 padl skoro o 2 °C. Daleko nebylo ani dosažení absolutního teplotního maxima ze srpna 1975, chyběl přesně jeden stupeň.

Horko do Kanady přišlo z Mexického zálivu a silné květnové slunce dopomohlo k tomu, že se ani cestou na sever vzduch moc neschladil.

Oteplovat se bude i u nás, minimálně v nížinách bychom se postupně mohli dostat nad 25 °C. Překonávání historických maxim ale zatím nečekáme.



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024