Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladný víkend, od pondělí výraznější oteplení

29. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tropická třicítka ale zatím asi nepadne. Chladný víkend, od pondělí výraznější oteplení Zdroj fotografie: 123rf Chladnější režim počasí nám krásně vydrží do konce měsíce, což bude už v neděli. Pátek i sobotu nabádnou proměnlivou oblačnost prakticky beze srážek a denní teploty stále pod 20 °C, v sobotu spíše do 18 °C. V neděli se k tomu ještě přidá občasný déšť, který zasáhne většinou území. Teploty by měly být převážně ještě nižší, při trvalejším dešti jen do 15 °C, při odpoledním místním vyjasnění hlavně na severu Čech až 18 °C. Ale bude to na květnové poměry dost studený víkend.

V pondělí se začátkem nového týdne a i června začne také nové počasí. Odstartuje výraznější oteplení, pondělní teploty už vystoupí na 18/22 °C a s menší oblačností beze srážek. V dalších dnech se výrazněji oteplí, když úterní maxima očekáváme do 23 °C, středeční už do 25 °C a čtvrteční dokonce až do 27 °C. Tím se dostaneme dokonce už nad úroveň normálu pro začátek června, i když jen zlehka. Všechny tyto dny by měly být spíše beze srážek, ve čtvrtek možná s nějakou přeháňkou. 

Od pátku příštého týdne už se modely více rozcházejí, slibují četnější srážky (hlavně v přeháňkové podobě) a teploty už nejisté. Sice u nás zřejmě bude teplejší vzduch přetrvávat, jenže díky větším srážkám už se denní teploty dál zvyšovat nebudou. Na letních teplotách se tedy udržíme, ale na tropickou třicítku se v příštím týdnu ještě spíše nedostaneme. Maxima mezi 25 a 30 °C však na začátek června budou i tak už nadprůměrná.




Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024