Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Deště v příštích dnech ubude, výraznější oteplení až příští týden

25. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad 25 °C se dostaneme v prvním červnovém týdnu. Deště v příštích dnech ubude, výraznější oteplení až příští týden Zdroj fotografie: 123rf V posledních dnech se vyskytovaly srážky velmi četné a zasahovaly průběžně celou republiku. Nyní toto vlhčí období končí, ještě v úterý máme přeháňkový den, ale už spíše jen ve východní polovině republiky. Denní teploty ještě zůstanou do 18 °C, tedy moc nevybočí z minulých dní, na současnou část roku jsou výrazně podprůměrné. Středa už nabídne menší oblačnost, zůstane beze srážek a denní teploty zase po čase vyskočí i nad 20 °C. Trochu překvapivě to ovšem bude vrchol teplého počasí v tomto týdnu. Vrchol hodně malý.

V noci na čtvrtek očekáváme přechod srážkového pásma, které přejde od severozápadu k jihovýchodu. V Čechách bude pršet už v noci a nad ránem, na Moravě až dopoledne.  Po přechodu srážek se již během dne vyjasní, současně se však teploty srážkami sníží a maxima opět zůstanou pod 20 °C. A zbytek týdne? Od pátku do neděle bude pokračovat studenější ráz počasí, nadále teploty nepřekročí 20 °C, přestože už se bude květen chýlit ke konci. Konec týdne by sice měl přinést méně srážek než tomu bylo v předchozích dnech, ale stále se lokální přeháňky dají očekávat.

A příští týden? To už bude červen a s ním dorazí i konečně výraznější oteplení. Během úvodních červnových dní tak teploty prorazí 20 °C a rychle zamíří i k hranici 25 °C. Druhá půlka příštího týdne je ještě trochu daleko, a zatím se tam modely přiklánějí k teplému počasí nad 25 °C a místním přeháňkám, už i bouřkovým. Letní počasí tak přece jen propukne, letos si dá vcelku načas, aspoň ve srovnání s dřívějšími lety.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024