Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mráz poškozuje ovocné stromy častěji než dříve

13. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výjimkou nebyl ani letošní rok Mráz poškozuje ovocné stromy častěji než dříve Zdroj fotografie: Michael Matějka

Letošní jaro se vyznačuje velkými teplotními výkyvy, často dochází ke vpádům studeného vzduchu ze severní Evropy či dokonce z Arktidy. Pokud se v noci vyjasní a přestane foukat, padá teplota prudce dolů.

Studené vpády začaly už v březnu, pokračovaly během dubna a další z nich jsme zažili na začátku tohoto týdne. Teploty už samozřejmě nejsou tak nízké jak v březnu, ale opět dnes (13.5.) na řadě míst mrzlo a to i v nižších polohách. Třeba v Jevíčku bylo v 5 h ráno -2,4 °C, podobě třeba v Broumově. Na horách klesala teplota i pod -5 °C.

Mrazivá rána i letos poznáme na úrodě ovoce, v poslední letech k tomu dochází poměrně často. To potvrzují i vědecké výzkumy, které ukazují, že je s rizikem jarních mrazů potřeba počítat i v budoucnu.

Určitě si říkáte, že když se nám klima otepluje, tak by mrazíky měly časem slábnout. I to je možné, ale důležitější je jiný faktor. Mnohem dříve, než v minulosti začíná rašit vegetace včetně  ovocných stromů. Určitě si pamatujete i na letošní teplé únorové a březnové dny. Potom stačí krátké ochlazení a je po úrodě. Pokud by stromy rašily později, dubnové mrazy by nemusely napáchat takové škody.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024