Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta zalila většinu Česka, další srážky se blíží

12. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Více pršelo v Čechách, na Moravě bylo srážek méně. Fronta zalila většinu Česka, další srážky se blíží Zdroj fotografie: 123rf.com

Výrazná studená fronta, která přecházela včera přes Česko a doznívala až ráno na Moravě, přinesla řadu zajímavých meteorologických jevů. Ale nejdůležitějším z nich byl déšť, který na řadě míst na několik dní zajistil vláhu alespoň v horních vrstvách půdy.

Nejvíce napršelo v pásu, který se táhl od západní Šumavy do Krkonoš. Zde to bylo prakticky plošně přes 20 mm, nejvíce na několika místech semilského okresu, v Semčicích a na Labské boudě v Krkonoších - přes 40 mm vody - to už je velmi solidní úhrn. Zbytek Čech a také Slezsko se vměstnaly většinou mezi 10 mm a 20 mm. Nejméně srážek bylo na Moravě - až na lokální výjimky do 10 mm, na Znojemsku pršelo minimálně.

Další déšť se nad naše území nasune ve středu odpoledne. V pásu nejvydatnějších srážek by mělo plošně napršet 10 až 20 mm, možná i více - pravděpodobně půjde o pruh mezi JZ Čechami a Ostravskem. Modely se však na přesné poloze pásu neshodují - může to tak být o pár desítek kilometrů jižněji nebo severněji.

A nemusí to být poslední větší déšť v tomto období - hlavně na jihovýchodě by mohlo výrazněji pršet i v pátek nebo v noci na sobotu.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024