Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středeční ráno bylo místy mrazivé, nejen na horách!

6. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 5. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce poklesly teploty na jihozápadě Čech Středeční ráno bylo místy mrazivé, nejen na horách! Zdroj fotografie: 123rf.com V květnu už bychom to moc nečekali, ale nemalá část Česka prožila z úterka na středu mrazivou noc. Většina republiky se sice po ránu udržela slabě nad nulou, ale v Karlovarském a Plzeňském kraji poklesly teploty naopak plošně pod bod mrazu. Až na pár výjimek mrzlo na celém území těchto dvou krajů. Pod nulu se teploty dostaly i v přilehlých částech Ústeckého, Středočeského a Jihočeského kraje. Nešlo tedy zdaleka jen o mrazivé kotliny, ale i o běžná obydlená místa. Na Šumavě pak teploty klesly i pod -5°C, částečně mrzlo i v horách na severu Čech. Nejnižší teplotu naměřili na Horské Kvildě, zde -9,3 °C.

Zdálo by se, že se počasí zbláznilo, když v květnu mrzne, ale není tomu tak. Shodou okolností, i minulý rok byly v těchto dnech takhle nízké teploty, které rovněž klesaly pod nulu. A byly dokonce ještě nižší než dnes a mrzlo na větší části území (třeba i v Praze), proto jsme nyní ani neznamenali překonání minimálních teplotních rekordů. I v dřívějších letech se čas od času stalo, že se na začátku května objevily slabší mrazíky. Ostatně, proslavení ledoví muži jsou stále teprve před námi. 

Velmi studené bude ještě i čtvrteční ráno,  v dalších dnech pak už dojde k rapidnímu oteplení. Na druhou starnu, v příštím týdnu očekáváme další náhlý a výrazný vpád studeného vzduchu a nelze tak úplně vyloučit případný návrat takto nízkých teplot již na počkátku příštího týdne, zhruba v pondělí a úterý. Loňský květen byl velmi studený a ani ten letošní se zatím nejeví kdovíjak teple. 





Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024