Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před osmi lety bylo až 32 °C

2. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Začátek května 2012 přinesl tropické teploty Před osmi lety bylo až 32 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

První měsíce roku 2012 přinesly řadu zajímavých meteorologických situací. V únoru třeskuté mrazy, v dubnu vpády studeného vzduchu, které přešly v mimořádně vysoké teploty koncem tohoto měsíce a v prvních dnech května.

Kolem 26. dubna k nám začal proudit teplý vzduch od jihozápadu. Jeho příliv přinesl vysoké teploty, postupně šplhající i nad 30 °C. O tom, že šlo o opravdu extrémní teploty svědčí desítky překonaných rekordů, už 29. dubna bylo na dvou místech 31,8 °C. Zajímavá byla i noční minima v noci na 29.4., kdy ve Frenštátě pod Radhoštěm neklesla teplota v noci pod 19,8 °C.

Vedra setrvala i na počátku května. Přesně před osmi lety (2.5.2012) bylo dokonce 32,3 °C a to v jihomoravské Strážnici. Pro srovnání, dnes se zde teplota pohybovala maximálně kolem 19 °C.

Tím teplotní extrémy jara 2012 nekončily, teplý vzduch postupně vyklidil pole studenému a 18. května bylo na řadě míst mrazivé ráno, na horách bylo až -9 °C a třeba v Přerově tři stupně pod nulou. To ukazuje jak může být jaro teplotně velmi proměnlivé, ostatně takový byl i letošní duben.




Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024