Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rostoucí koncentrace CO2 může zhoršovat schopnost přemýšlet

21. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 4. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na konci století by hlavně ve městech mohly být koncentrace velmi vysoké. Rostoucí koncentrace CO2 může zhoršovat schopnost přemýšlet Zdroj fotografie: 123rf.com

V souvislosti s oxidem uhličitým (CO2) se většinou hovoří o jeho schopnosti zachycovat dlouhovlné záření Země a tím zvyšovat její teplotu (tzv. skleníkový jev). Nejnovější výzkum ale ukazuje, že tento plyn může mít ve vysoké koncentraci nepříznivý dopad i na intelektuální schopnosti člověka.

Pokud by nedošlo k omezení produkce skleníkových plynů, tak by se koncentrace CO2 ve volné krajině mohla zvýšit ze současných asi 414 ppm (= v milionu částic vzduchu je právě 414 částic CO2) asi na 930 ppm v roce 2100. Ve městech by to bylo ještě asi o 100 ppm více.

Lidé ovšem většinu času netráví venku (aspoň obyvatelé Česka a dalších zemí mírného pásma). Proto autory studie (pod vedením Krise Karnauskase z Coloradské univerzity) zajímalo jaké budou koncentrace uvnitř budov za daných venkovních podmínek. Vyšlo jim, že při 930 ppm mimo města může být v městských budovách až 1400 ppm.

Vysoké koncentrace oxidu uhličitého obecně vedou k únavě a ospalosti. To určitě znáte z přeplněných místností se špatným větráním. Pokud by úrovně tohoto plynu opravdu dosáhly uvedených čísel, může dojít ke snížení schopnosti strategicky uvažovat až o 50 %. Ale výzkum v tomto směru spíše jen začíná a tak toto číslo nemusí být definitivní. Ale v každém případě je to další důvod, proč se snažit držet emise skleníkových plynů na uzdě.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024