Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Minulý týden mráz, teď přes 20 °C

7. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 4. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí bylo v Plzni 22 °C, to bylo z Česka nejvíce. Minulý týden mráz, teď přes 20 °C Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Středa 1. dubna, v Jizerských horách klesají teploty pod -20 °C a je ustaven rekord celé zimní sezony. Mrze všude v Česku, po celé republice klesají ranní teploty hluboko pod nulu a většinou pod - 5 °C. Mrzlo ještě i ve čtvrtek a v pátej ráno, ale už méně. A stačilo jen pár dní k tomu, aby se v pondělí 6. dubna teploty dostávaly na většině území až ke 20 °C, ale tentokrát nad nulou. Vůbec nejtepleji bylo v pondělí v Plzni, kde naměřili odpoledne přes 22 °C.

Výrazné oteplení je pro tuto část jara poměrně typickým jevem, i když tento teplotní skok byl skutečně velký, když se během necelého týdne i denní teploty zvedly skoro o dvacet stupňů. Současně aktuální teploty, které v odpoledních hodinách míří nad 20 °C nejsou v dubnu už ničím překvapivým. V první třetině dubna se v poslední době vyskytují teploty nad 20 °C zhruba s 50% pravděpodobností, tedy každý druhý rok.

Pro zajímavost - velmi vysoké teploty byly v pondělí naměřeny v severozápadní části Německa, kde překročily až 24 °C. Co je asi ještě zajímavější, tak šlo o nejvyšší pondělní teploty z celé Evropy. Ve Španělsku či Itálii se maxima pohybovala okolo 20 °C, tedy zhruba jako u nás. Mnohem chladněji je překvapivě v Řecku, tam se denní teploty i u moře pohybují jen okolo 11-15 °C poté, co tam pronikl ten studený vzduch, jenž u nás úřadoval začátkem minulého týden.



Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024