Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrátilo sněžení, i do nížin!

29. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 3. 2020 | ms, meteocenturm.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V noci na pondělí se poprašek sněhu objevil i ve městech Do Česka se vrátilo sněžení, i do nížin! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Téměř na konci března přišlo do Česka další ochlazení, které znovu přineslo sněhové srážky. Na přecházející studené frontě začalo na horách v severní části Čech sněžit venděli okolo 17. hodiny odpolední. Současně s tím se i výrazně ochlazovalo. Postupně se během večera srážky rozšiřovaly od severu směrem na zbytek území a postupně přecházely také ve sněhové i v nižších polohách. Nad ránem se poprašek sněhu objevil místy i v nížinách, třeba v Praze..

Celkové úhrny srážek a potažmo i sněhu jsou ale poměrně malé. Na části území se fronta srážkově neprojevila vůbec, jinde pak pár vloček jako srážky ani nedokážeme změřit. Na hřebenech Krušných hor, Jizerských hor a Krkonoš se jednalo o jednotky milimetrů srážek a tedy několik centimetrů nového sněhu. Na hřebenu hor kolem 10 cm. Poslední týdny jsou trochu suché, po slibně vlhkém začátku března začíná krajina pomalu vysychat a výraznější srážky už by zase pomalu byly na čase.  Tato přecházející fronta na ně ale byla chudá a srážkové poměry moc nevylepší. Zatím je ale ze zimy ještě nějaká zásoba, sucho zatím nenastává.

Další sněhové srážky se mohou objevit ještě v úterý, tedy poslední březnový den. Podle nejnovějších modelů čekáme přeháňky, které budou sice jen lokální a slabé, ale většinou sněhové. Nečekáme více než malé jednotky centimetrů sněhu na horách, v polohách do 800 metrů se sníh držet nebude. Vhledem k zakázanému provozu lyžařských areálů už si tento sníh mnoho lidí neužívá a neužije.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024