Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do pátku teplo, o víkendu prudké ochlazení, na hory i sníh!

17. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 3. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rána budou zase mrazivá i v nižších polohách Do pátku teplo, o víkendu prudké ochlazení, na hory i sníh! Zdroj fotografie: 123rf.com Teploty vzduchu v těchto dnech nastoupily na čistě jarní režim, když překračují v denních hodinách už 15 °C, ve středu a ve čtvrtek mohou vystoupat místy až na 18 °C. K tomu bude převážně slunečno. V pátek čekáme od severu už přibývání oblačnosti a ochlazování, maxima by i tak ještě měla vystoupit k příjemným 15 °C, na jihu i více, na severu už méně. Pak nás ale o víkendu počasí může trochu zaskočit. 

V sobotu k nám pronikne velmi chladný vzduch od severu. Bude spojen se studenou frontou, která přinese déšť, na horách přecházející ve sněžení. V zadní části fronty se sněžení může objevit i v nižších polohách. Denní maxima už vystoupí jen na 4/8 °C, takže půjde o razantní snížení teplot proti pracovní části týdne. A v noci na neděli už se Česko zahalí do mrazu, aby v samotné neděli vystoupily denní teploty na pouhých 1/5 °C! Na horách čekáme celodenní mráz. Teplotám nepomůže výše ani slunečnější počasí.

Začátek příštího týdne naváže studeným počasím, takže ještě v pondělí by se denní maxima neměla dostat přes 5 °C a noční minima naopak budou klesat pod -5 °C. V průběhu týdne se pak bude postupně oteplovat, za stále slunečného počasí tak v polovině týdne vystoupí teploty asi na 10 °C a na konci příštího týdne se možná vrátí na současné hodnoty kolem 15 °. S ohledem na to, že konec příštího týdne bude už téměř na konci března, tak tyto teploty kolem 15 °C budou jen návratem k normálu, pokud k tomu tedy dojde, protože to už je přece jen docela daleko.

Nyní je podstatné, že o nadcházejícím víkendu zima ještě pořádně zatne drápy.




Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024