Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí a koronavirus: nejlépe se šíří při teplotě 9°C.

9. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 3. 2020 | ms,meteocentrum.cz, scmp.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podle studie letní počasí může šíření koronaviru zpomalit, ale samo o sobě jej nezničí. Počasí a koronavirus: nejlépe se šíří při teplotě 9°C. Zdroj fotografie: 123rf

Aktuální téma "koronavirus", oficiálně COVID-19, se dotýká i počasí. Odborníci diskutují o tom, do jaké míry bude toto onemocnění sezónní a jak moc jej tedy může zastavit příchod teplejšího jarního počasí. Zatím vědci nemají dost informací, nicméně první rychlé výzkumy koronaviru se už objevují. Například v Číně se skupinka vědců pokusila na základě statistického sledování vyhodnotit, v jakých teplotách se koronavirus nejlépe šíří. Čistě statisticky jim vyšlo, že nejvýhodnější počasí s teplotou 8,72 °C. Shodou okolností teploty, jaké máme v Česku nyní.

Virus přežívá i v daleko vyšších teplotách, ostatně v lidském těle si žije při teplotě 37 °C. Ale při vyšších teplotách se mu hůře daří mimo tělo, což je důležité pro přenos z člověka na člověka. Ukazuje se, že nízké teploty mu příliš nevadí. Počasí má vliv nejen na koronavirus, ale i na chování lidí, které pak potažmo vytváří podmínky pro přenos nemoci. Občas se říká, že mráz zabíjí chřipku. Tak to vůbec není, ale při mrazu lidé méně vycházejí ven, a proto se nemoc méně šíří. Podobné principy budou platit i u COVID-19, stejně jako se doporučuje při koronaviru posilovat svou imunitu

Hlavní ohnisko - Čína, nově Írán a Itálie, mají na konci zimy relativně podobné klima, právě s denními teplotami kolem 10 °C. S ohledem na blížící se jaro je to tedy přece jen příznivější zpráva. Navíc s ohledem na to, že teplejší počasí obecně posiluje organismus člověka, který se pak s případnými nemocemi virového typu lépe vyrovnává.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024