Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Americkým státem Tennessee se prohnalo zničující tornádo

4. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 3. 2020 | mm, meteocentrum.cz;weather.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu Spojených státu už je tornádová sezóna v plném proudu. Americkým státem Tennessee se prohnalo zničující tornádo Zdroj fotografie: 123rf Na úterní ráno budou určitě dlouho vzpomínat obyvatelé několika okresů v státě Tennessee, přes které prošlo minimálně jedno, ale možná i víc jednotliých tornád. Podle škod, které větrný vír přinesl, šlo nejspíš o tornádo minimálně kategorie EF3, tedy s rychlostí větru 218-266 km/h. Nejvyšší rychlost naměřená na Sněžce je pro srovnání 223 km/h.

V pásu za tornádem zůstávaly zničené domy, popadané stromy, na letišti v Nashville bylo poškozeni i několik malých letadel. O život přišlo nejméně 24 lidí, další se ještě pohřešují. Přechodně bylo bez elektřiny 73 000 domácností a firem. Podle snímků musel být vítr opravdu mimořádně silný.

I když se to nezdá, už v březnu se v průměru nad americkými pláněmi prohání desítky tornád. Teplejší vzduch a větší množství vlhkosti dodávájí bouřím, ze kterých se tornáda spouští, potřebnou energii. Nyní, na počátku jara, je největší riziko na setkání se s tornádem v pásu mezi Dallasem a Atlantou. Tato oblast má velmi blízko k Mexickému zálivu, ze kterého do ní může proudit zmiňovaný vlhký a teplý vzduch.

Sezóna tornád zde vrcholí už v květnu, tedy o něco dříve než u nás bouřkové období. Ale hlavně na jihu se mohou objevit i během zimy, nesmíme zapomínat, že jižní státy v rámci USA už leží daleko na jihu a zdejší zima připomíná spíš naše jaro. I nejhorší tornádo v historii USA bylo zaznamenáno v březnu roku 1925.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024