Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Island hlásí rychlost větru 255 km/h, Atlantik obrovské níže

14. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mimořádně větrné počasí zasáhlo tentokrát Island, chystá se i do Británie Island hlásí rychlost větru 255 km/h, Atlantik obrovské níže Zdroj fotografie: 123rf

Nad Atlantickým oceánem můžeme v posledních dnech pozorovat výraznou cyklonální činnost. Tvoří se zde výrazné tlakové níže, které přinášejí silné nárazy větru a na moře vysoké vlny.

Jedna z níží dnes dopoledne přinesla opravdu extrémní rychlost větru na západ Islandu. Na jedné ze stanic, kde vítr ještě urychlila vhodná konfigurace terénu, dosáhl nejvyšší náraz 255 km/h (71 m/s). Do dosažení historického islandského rekordu chybělo asi 12 km/h. Za velmi silným větrem stála tlaková níže s nejnižším tlakem 929 hPa (pro srovnání nad Českem dnes byl tlak přepočetný na hladinu moře kolem 1019 hPa).

Předpověď na zítra hovoří o tom, že další tlaková níže, pojmenovaná Dennis, by měla být ještě výraznější. Modelové prognózy hovoří o tom, že centrální tlak by se měl propadnout až na úroveň blízko 915 hPa. V ohrožení se tak může ocitnout i rekordní hodnota 913 hPa z roku 1993. Tak nízké hodnoty tlaku se občas objevují u tropických níží (hurikánů), ale ve středních šířkách jsou vzácné.

Velké rozdíly tlaku mezi středem a okrajem níže budou opět generovat silné nárazy větru, které se postupně rozšíří i nad Irsko a Velkou Británii.

Právě hluboké tlakové níže nad Atlantikem způsobí, že se nad naše území dostane v neděli velmi teplá vzduchová hmota. V nižších polohách se ale projeví spíš jen v Čechách, na Moravě by se tak výrazně oteplit nemělo.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024