Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Irácký Bagdád pokryl sníh

11. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;Daily Mail,Wash
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stalo se tak po 12 letech a podruhé za posledních více než 100 let. Irácký Bagdád pokryl sníh Zdroj fotografie: 123rf Palmy v irácké metropoli se dočkaly nečekané přikrývky. Sněžit začalo už v noci a ráno se město probudilo do zimního dne. I když teploty lehce nad nulou zde nejsou v zimě tak výjimečné, sněžení je zde úplná rarita, naposledy se tak stalo v roce 2008 a předtím zde nesněžilo celé století.

Sněhu nenapadlo mnoho, nejvýše několik centimetrů, ale řada místních z něj měla neobvyklou radost. Místní obyvatelé neváhali a využili sníh ke koulování a dokonce i stavění sněhuláků. Někteří dostali do výbavy i tradiční červeno-bílý šátek. Mnozí zažili i velmi neobvyklé čištění auta od sněhu.

Sněžení do této subtropické oblasti přinesl na zdejší poměry velmi studený vzduch, v tradiční meteorologické hladině 850 hPa (asi 1500 m nad mořem) zde bylo dokonce chladněji než nad Českem. Díky tomu mohl sníh napadnout i v Bagdádu, který leží v nízko položeném údolí Tigridu.

Zdroj fotografie: dailymail.co.uk



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024