Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V příštím týdnu se obnoví inverze

19. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 1. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Současné ochlazení bude vystřídáno zase teplým prouděním V příštím týdnu se obnoví inverze Zdroj fotografie: 123rf Víkend nabídl aspoň na Moravě trochu zimního pohledu, když srážkové pásmo vlnící se fronty přineslo do východní poloviny Česka sněžení už v sobotu, v neděli ještě trochu přetrvalo, i když teploty šly v nižších polohách už zase lehce nad nulu. Ochladilo se nyní hlavně na horách, kde mrzne. Přišel k nám chladnější vzduch, ale hned od pondělí se situace zase začne obracet. S tlakovou výši se nad naší republiku zase nasune teplý vzduch a jen vznik inverze nás ochrání od výrazného oteplení.

Těžko se na příští týden předpovídá množství oblačnosti - kde vznikne inverzní vrstva, tam čekáme zataženo nebo mlhavo, kde nevznikne, bude i zcela jasná obloha. A obojí se pravděpodobně v rámci Česka vyskytne. Teploty budou nižší, v noci na úterý i na středu mohou klesnout poměrně výrazně pod nulu, kolem -5 °C. Přes den se budou pohybovat jen slabě nad nulou, právě v důsledku inverze. Už v úterý by ale v místech, kde se vzduch promíchá s vyššími vrstvami, mohlo být zase přes +5 °C.

Postupně během týdne bude vzduch nad námi stále teplejší, v pátek už by tak v oblastech bez inverze mohla telota překročit i 10 °C. Těch oblastí bez inverze však čekáme bude minimum a to jen v pohraničních podhorských oblastech. O příštím víkendu už je možné, že by do inverze přišly nějaké srážky, ale spíše je to méně pravděpodobné. I dál, až do konce měsíce ledna, počítáme s teplejším prouděním vzduchu, závěr měsíce by měl být ovšem už docela proměnlivý.

I když se o nějaké pořádné zimě mluvit nedá, v důsledku současného ochlazení a očekáváné inverze se dá říci, že teploty se nám dostaly na zhruba úroveń normálu.



Minulý měsíc přinesl extrémní teplotní zvraty

Minulý měsíc přinesl extrémní teplotní zvraty

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Průměrná dubnová teplota se od normálu neodchýlila nějak výrazně, ale počasí lze přesto označit za extrémní...

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024