Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách na západě mírně nasněžilo

14. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 12. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sníh ale nemá šanci dlouho vydržet Na horách na západě mírně nasněžilo Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Chladnější počasí s místními srážkami během čtvrtka a pátku přineslo do hor aspoň menší sněhovou pokrývku. Především hezky sněžilo v Krušných horách, kde v sobotu ráno naměřili až 13 cm sněhu (z toho 9 cm napadlo jen během pátku). Přírůstky sněhu až k 10 cm za poslední dva až tři dny hláší ještě i ve vyšších polohách Českého lesa a na Šumavě. Na ostatních českých horách byly sněhové srážky slabší, v řádu většinou do 5 cm. 

Zatímco v Krušných horách napadl nový sníh na holou zem, nejvyšší polohy Šumavy a Krkonoš mají přece jen ještě něco málo nasyslené z předchozích dnů a týdnů. Zde se v polohách kolem 1300 metrů dá nalézt lokálně až 30 cm vysoká pokrývka, což je nejvíc z Česka a už by to mělo v pohodě stačit i běžkařům. Stav stov naleznete také na našem webu. V dalších oblastech, i třeba ve vysokých Jeseníkách, je to s přírodním sněhem bída s nouzí. Na víc než 10 cm nenarazíte a spíš ani na tolik ne.

Další vyhlídky jsou pro sníh velmi špatné a je dost možné, že ten přírodní do Vánoc zcela zmizí i z nejvýše položených oblastí. Bude k nám proudit hodně teplý vzduch a navíc vznikne inverze, takže denní teploty budou i v nejvyšších polohách výrazně nad nulou, možná až k 10 °C. Nejtepleji bude kolem úterý. Srážky se vyskytovat nebudou, nad inverní oblačností by se ve vyšších horských polohách mělo objevovat slunečno.

Do Vánoc a asi ani během nich se situace ani na horách nezlepší. Teplé počasí by mělo pokračovat...



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024