Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplotní inverze v plné síle - na Šumavě +9 °C

5. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 12. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve výšce k nám pronikl velmi teplý vzduch. Teplotní inverze v plné síle - na Šumavě +9 °C Zdroj fotografie: 123rf Čtvrteční atmosféra nad Českem se vyznačovala výraznou teplotní inverzí. Kolem tlakové výše nad východem Evropy k nám proudil velmi teplý vzduch, který ale kvůli své menší hustotě spíš "klouže" nad studeným vzduchem v nižších hladinách a nedokáže ho vytlačit z nížin a pahorkatin.

S teplotní inverzí bývá často spojena nízká oblačnost (ale ne vždy) a tak tomu bylo na většině území i dnes. Z vrstvy oblačnosti vystupovaly hory a podhorské oblasti ležící severně od horských hřebenů (Třinecko, část jižních Čech, Frýdlatský výběžek nebo Javornicko a Osoblažsko na severní straně Jeseníků).

Nejvyšší teploty byly zaznamenány na Šumavě, kde se na Horské Kvildě i na stanici Perla brzy odpoledne teplota pohybovala až kolem 9 °C. Obě známé mrazové kotliny však nezůstaly své pověsti nic dlužné - s klesajícím sluncem prudce poklesla i teplota a ve 20 h už na Horské Kvildě bylo -8 °C a na Perle kolem -11 °C! U +9 °C kulminovala teplota i na Churáňově, zde k tomu měli i velmi teplou noc - od 20 h až do rána zde teplota kolísala mezi 1 °C a 5 °C.

Další horské oblasti byl mírně chladnější - krušnohorský Klínovec i krkonošské hřebeny měly kolem +5 °C, vrcholky Jeseníků a Beskyd se vyšplhaly k okolí bodu mrazu.

Většina z nás však zažila zatažený den s nízkými odpoledními teplotami - v Praze i v Brně se maxima pohybovala kolem 0 °C nebo dokonce slabě pod ní. Nejchladněji bylo těsně pod hranicí inverze v nižších partích severních hor a ve Žďárských vrších. Tato místa zapisovala odpolední teploty jen v okolí -5 °C.



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024