Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatné lijáky rozvodnily řeky na Slovensku

14. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;SHMÚ;pravda.sk
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně spadlo výrazně přes 50 mm srážek Vydatné lijáky rozvodnily řeky na Slovensku Zdroj fotografie: 123rf

Ještě víc než v Česku se výrazné frontální rozhraní projevilo na Slovensku. Příliv vlhkého vzduchu v kombinaci s horským terénem zapříčinil velmi vysoké úhrny především ve střední části země.

Zcela mimořádný úhrn (s ohledem na listopad) byl naměřen na stanici Demänovská dolina - Jasná v Nízkých Tatrách. V čase nejsilnějších srážek mezi včerejší a dnešní 2 h ranní vykázal srážkoměr celkový úhrn 139,1 mm za 24 h. Přitom už v předchozích dnech zde spadlo několik desítek milimetrů. Blízká stanice Vyšná Boca dosáhla maximálního 24-hodinového úhrnu 77,2 mm.

Přes 70 mm srážek se dostala i známá lokalita Stratená-Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Vydatně pršelo i v povodí horního Hronu a Muráňské planiny (i zde lokálně přes 50 mm/24 h)

Kvůli vydatnému dešti a předchozímu nasycení půdy se začaly zvedat hladiny řek ve střední a východní části Slovenska. Některé toky se dokonce dostaly nad hranici 3. stupně povodňové aktivity. K tomu došlo například na Čierném Váhu nebo na Hronu v Polomce. Dále na jihu se výrazně rozvodnil tok Muráň. Právě zde si ve městě Revúca rozvodněná řeka bohužel vyžádala tři oběti.

V tuto chvíli už se situace mírně uklidňuje, momentálně už žádný tok nedosahuje na 3. stupeň povodňové aktivity. Zvýšené průtoky se dostávají i na nižší úseky řek, 1. stupeň platí aktuálně v Košicích na Hornádu nebo v Banské Bystrici na Hronu.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024