Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Koncem listopadu se čeká zeslabení polárního vortexu

8. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Změny polárního vortexu neboli oblasti nižšího tlaku v polární stratosféře mohou mít velký vliv na zimní počasí i v České republice. Koncem listopadu se čeká zeslabení polárního vortexu Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Polární vortex představuje mohutný vír obepínající ve stratosféře oblasti kolem pólů. Není však úplně izolovaný od dění v nižších hladinách atmosféry, právě naopak - výkyvy v poloze a intenzitě víru mohou znatelně ovlivnit cirkulaci atmosféry i nad střední Evropou.

Pokud je vortex v dobré kondici, zůstává studený arktický vzduch "uzamčen" vysoko na severu a obvykle zažíváme mírné počasí, které k nám přinášejí vlahé větry od Atlantského oceánu.

Naopak, pokud dojde k rozpadu víru, stává se sitace mnohem dynamičtější a často dojde k tomu, že se aktický vzduch dostane daleko na jih. To se stalo třeba na počátku roku 2013 - určitě si pamatujete na zimu táhnoucí se dlouho do března a končící až na počátku dubna. Ale není to tak jednoduché, ne každý rozpad vortexu a takzvané náhlé stratosférické oteplení musí přinést dramatické ochlazení zrovna do Česka, může být zasažena jiná část Evropy nebo třeba USA.

I když aktuálně polární vír nabírá na síle, modely ukazují, že už ke konci listopadu by mělo dojít k jeho značnému oslabení. Na úplný rozpad to zatím nevypadá, ale i tak je to dobrý signál pro fanoušky pořádné zimy. Na to jak to nakonec dopadne a jestli se vortex později opravdu rozpadne si ale budeme muset ještě počkat.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024