Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjen byl teplotně nadprůměrný, ale zdaleka ne rekordní

7. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Navzdory velmi teplému babímu létu zůstala průměrná říjnová teplota daleko od historických rekordů. Zajímá vás proč? Říjen byl teplotně nadprůměrný, ale zdaleka ne rekordní Zdroj fotografie: 123rf

Teplotní průměr celého měsíce totiž srazila dolů dvě poměrné výrazná ochlazení. První z nich jsme absolvovali hned v první dekádě měsíce, ještě předtím než začala hlavní fáze teplého počasí. Značný dopad na celkový průměr měl i propad teploty v posledních říjnových dnech. Například v Klementinu v Praze se průměrná teplota mezi 26. a 31. říjnem snížila o 10 °C.

Díky více než 200 let dlouhému měření právě v Klementinu můžeme výborně porovnat letošní říjnové podmínky s historickými daty. Desátý měsíc roku 2019 zde měl průměrnou teplotu 12,0 °C, to znamená o 1,3 °C více než je aktuální normál (1981-2010). Z předchozích 244 říjnů jich bylo dvacet dva teplejších než ten letošní. Nejvyšší průměrnou teplotu vykázal říjen 1795, kdy bylo ještě o 1,8 °C tepleji než letos. To je u průměru pro celý měsíc opravdu velký rozdíl.

Během letošního října se v Klementinu objevilo celkem 5 dní s průměrnou teplotou nad 15 °C, nejteplejší byl třináctý den měsíce, který zaznamenal průměrnou teplotu 17,9 °C. Nejstudenější den byl už zmíněný 31. říjen s průměrnou denní teplotou jen 3,5 °C.

I když zatím nemáme k dispozici celorepublikový údaj, tak očekáváme, že odchylka od průměru bude podobná té klementinské. To naznačují i už dostupné údaje pro Karlovarský a Plzeňský kraj. Tyto kraje zaznamenaly odchylky (od normálu 1961-2010) na úrovni 1,5 °C (Karlovarský) a 1,8 °C (Plzeňský kraj).



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024