Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli na východě teplo, avšak silný vítr

2. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Včera a dnes bylo nejtepleji v jihozápadních Čechách, zítra vystoupí teploty na východě. V neděli na východě teplo, avšak silný vítr Zdroj fotografie: 123rf

Teplá fronta, která se měla přes Česko přesouvat v pátek až sobotu, přinesla již do některých míst změnu počasí. Srážek bylo zatím více v Čechách, od pátečního večera napršelo na Šumavě až 14 mm a ve zbytku Čech obvykle mezi 4-10 mm srážek. Naopak na Vysočině, na Moravě a ve Slezsku pršelo spíše minimálně.

Rozdíl začal být dnes patrný už i v teplotách – zatímco v pátek v sedm ráno klesla na Horské Kvildě teplota pod -10°C, dnes bylo nejchladněji na Lysé hoře s minimy pouze -1.3°C. Trochu menší byl rozdíl v maximálních teplotách, které včera ve dvě odpoledne vystoupily k 10.8°C, a to na Horské Kvildě, kde bylo v tuto dobu nejtepleji. Dnes sice ve 14:00 byla nejvyšší teplota v ČR jen o 3.5°C vyšší, překvapivě však i tato teplota byla naměřena v podhůří Šumavy, konkrétně ve Vlkonicích. Zítra již očekáváme, že by si vyšších odpoledních teplot měly užít spíše Morava a Slezsko, kde mohou vystoupit až k 19°C.

Teplého počasí si však naneštěstí příliš nevychutnají z důvodu silného větru, který je zítra již od osmi ráno očekáván právě nad východní částí našeho území. Výstraha platí až do pondělních časně ranních hodin a vítr by měl v nárazech přesáhnout 20 m/s.



Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024
Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024