Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Evropy už hlásí -23 °C, jih Španělska ještě 30 °C!

1. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Závěr října přinesl i prudké zvraty. Sever Evropy už hlásí -23 °C, jih Španělska ještě 30 °C! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Teplotní mapa Evropy je momentálně mimořádně barevná. Na její sever už pronikla arktická zima, když minimální teploty v nejsevernějších částech Finska a Norska poklesly v minulých dnech až pod -22 °C a na jedné observatoři ve Finsku naměřili ve čtvrtek ráno dokonce -23,9 °C! I na zdejší poměry je to v říjnu extrémní zima. Navíc maximální denní teplota zde vystoupila jen na -16 °C. V oblasti už pomalu začíná polární noc a slunce přes den prakticky nevychází. 

Na druhém konci Evropy pak byl poslední říjnový den ještě dokonce tropický, v jižním Španělsku vystoupila teplota až na hranici 30 °C. Rozdíly mezi severem a jihem kontinentu jsou momentálně obrovské. Boj vzduchových hmot se projevil v minulých dnech i u nás. Ještě v neděli se maximální teploty dostávaly nad +20 °C, ve čtvrtek ráno už bylo na těch stejných místech kolem -5 °C. Relativně teplejší vzduchová hmota byla nahrazena studenou, která však v dalších dnech zase ustoupí do defenzivy.

Veliké teplotní rozdíly podporují vznik větru, který působí jako přirozený vyrovnavatel těchto rozdílů. A velké teplotní rozdíly tudíž i zvyšují riziko nebezpečných bouří, jakou nyní například na sobotu předpovídáme do Velké Británie. Pokud vyjdou některé modely, tak by mohlí jít o poměrně ničivou smršť. Česko by ale zásadním způsobem zasáhnout neměla, i když s o něco větrnějším počasím můžeme počítat.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024