Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Novohradských horách letních 26,4 °C

21. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvyšší teploty nebyly kvůli přílivu teplého vzduchu ve výšce naměřeny v nížinách, ale v podhůří Šumavy a v Novohradských horách. V Novohradských horách letních 26,4 °C Zdroj fotografie: Martin Štros

Letní den neboli maximum alespoň 25 °C naměřily dnes tři jihočeské stanice. Nejtepleji bylo ve Vyšším Brodě (559 m nad mořem) a na stanici Pohoří na Šumavě (899 m nad mořem), jejímž název klame a ve skutečnosti se nachází v Novohradských horách. Teplota 26,4 °C změřená v téměř ve výšce téměř 900 m je opravdu mimořádná, ani v létě zde takové teploty nejsou příliš časté. Třetí stanicí, která překročila hranici letního dne je Vimperk, který dosáhl na maximum 25,5 °C.

Za teplotními extrémy stojí kromě slunečního svitu i velmi výrazná advekce teplého vzduchu ve výšce kolem 1 km. Nad Prahou bylo v této výšce změřeno odpoledne 19 °C (více než v té době bylo u zemského povrchu). V létě by se za stejných podmínek šphaly teploty v nížinách ke třicítce, teď už je ale slunce nízko a inverze se může udržet i přes den.

Značně teplo bylo dnes i na východě Moravy a ve Slezsku - na řadě lokalit bylo kolem 24 °C. A nešlo jen o nízko položená místa jako Karviná nebo Osoblaha, ale i o polohy kolem 400 m v podhůří Beskyd (Rožnov pod Radhoštěm, Frenštát pod Radhoštěm).

Chladnější dnes zůstala řada míst v západních a severních Čechách, kde zůstalo více oblačnosti. V Plzni bylo kolem 15 °C, v Doksanech na Lovosicku dokonce jen 12 °C až 13 °C. Mezi chladnější místa se tentokrát zařadila i Praha, kde odpolední slunce vytáhlo teplotu na 15 °C až 17 °C.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024