Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Denveru se teplota propadla o 35 °C za 18 hodin

10. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ogimet,wetterze
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Některé části USA zažily pořádný teplotní skok. V Denveru se teplota propadla o 35 °C za 18 hodin Zdroj fotografie: 123rf

Výraz "z léta do zimy", používáme, když chceme vystihnout, že se za několik dní výrazně ochladilo a přišlo zimní počasí. Málokdy se však v podmínkách střední Evropy setkáme s takovými výkyvy teploty, o jakých chodí zprávy z amerického kontinentu. Jejich příčinou je obecně malá vzdálenost mezi arktickými a subtropickými vzduchovými hmotami, které neodděluje žádně výrazné pohoří, které by blokovalo jejich pohyb na sever a na jih.

O víkendu byly teploty v Denveru, ležícím na východní straně Skalistých hor, mírné s maximy kolem 18 °C. Pondělí a úterý přineslo výrazné oteplení a maximální teplota se vyšplhala nad 25 °C. V noci na středu se ochladilo lehce pod 10 °C, ale dopoledne začala znovu růst a kolem 15 h místního času už bylo letních 27,8 °C. Maximální teplota byla ještě o půl stupně vyšší.

Večer začal do této oblasti pronikat studený vzduch z Kanady , který rychle vytlačoval tropickou vzduchovou hmotu dál na jih. A s teplotou v Denveru se začaly dít věci. Během 6 h, přibližně mezi 15 h a 21 h místního času se ochladilo o 25 °C na 2,8 °C. V noci na čtvrtek pokles pokračoval a před 9 h ráno už bylo -7,2 °C. K tomu hlásila místní meteorologická stanice slabé až mírné sněžení a čerstvý vítr.

Zimní počasí ale ani zde dlouho nevydrží. Už od pátku se bude znovu oteplovat a od něděle by se teplota mohla dostat znovu nad +15 °C.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024