Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pondělní vítr dosáhl až na sílu orkánu

30. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Sněžce naměřili náraz 157 km/hod. Pondělní vítr dosáhl až na sílu orkánu Zdroj fotografie: photos.com Na pěti místech na českých horách byla v pondělí překročena rychlost větru 100 km/hod, a nejsilnější náraz zaznamenala tradičně Sněžka se 157 km/hod, následovaná Milešovkou se 122 km/hod. Na těchto vrcholových partiích je silný vítr běžnou záležitostí. Mnohem vážnější dopady má sice slabší, ale pořád silný vítr v obydlených oblastech. V nižších polohách byly evidovány nárazy dosahující na 90 km/hod. Je to pořád ještě hodně silný vítr, který dokáže napáchat velké škody. Takový byl zaznamenán i v Praze.

Velké škody dokáže napáchat i vítr okolo 70 km/hod, což je hranice, kterou začíná uznávat většina českých pojišťoven jako vítr nárokující pojistné plnění ze vzniklých škod. Zde je třeba upozornit, že relevatní pro pojištění je většinou údaj z nejbližší meteorologické stanice měřící vítr. Bohužel vítr je hodně proměnlivá veličina, a na třeba deset kilometrů vzdálené stanici zdaleka nemusí být stejný jako v místě, kde napáchá reálné škody. Toho některé pojišťovny využívají a zjevnou vichřici odmítají uznat, protože oficiální záznam z vedlejšího města na vichřici neukázal...

Pokud vám vítr způsobí škodu a jste pojištěni, doporučujeme si ihned po bouři pořídit co nejvíce záznamů o počasí pro pojišťovnu. Čím později od události, tím méně informací o počasí v daném dni zpětně dohledáte, pokud tedy za informace nechcete platit. 

Posledním zářiový den svou větrností zahájil tu více rozfoukanou polovinu roku. V podzimním a zimním období je vítr tradičně podstatně silnější než v letní. Příčinou jsou větší rozdíly v teplotách mezi polární oblastí a tropickou. Ty jsou větrem vyrovnávány, a z toho vyplývá, že dlouhodobě nejsilnější vítr je na přelomu podzimu a zimy, tedy kolem prosince. Pondělí tak bylo jen začátkem větrné sezony. 




Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024