Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kdy přichází první sníh?

25. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 9. 2019 | mm, meteocentrum.cz;Atlas podnebí Č
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V jakém období se dočkáme prvních vloček zimy 2019/2020 nám může napovědět dlouholetá statistika. Kdy přichází první sníh? Zdroj fotografie: 123rf

Venku to zatím nevypadá, ale zima se rychle blíží s ní i čas, kdy se prvních sněhové vločky ukážou i mimo nejvyšší horské hřebeny. Proto jsme se podívali na údaje v Atlasu podnebí, konkrétně nás zajímalo na jaké datum připadá první sněžení (nebo smíšené srážky) na různých místech republiky. Jedná se samozřejmě o dlouhodobý průměr, od kterého se vývoj v konkrétním roce může odlišovat, ale ve většině roků by tento rozdíl neměl být nějak extrémní.

Asi nikoho nepřekvapí, že jako první se vločky objeví ve vyšších polohách Krkonoš, Jeseníků a Šumavy. V závislosti na nadmořské výšce se tomu děje v průběhu září, na úplně nejvyšších místech jako je Sněžka nebo Luční hora se může objevit i během léta. V říjnu už je sněžení častější i v níže ležících částech hor a s postupujícím časem proniká i do Žďárských vrchů nebo Brd (v průměru 20-31. října).

Většina našeho území si ale musí počkat často až do listopadu. V nadmořských výškách přibližně od 400 m začnou proletovat vločky obvykle v první dekádě listopadu (v Čechách je hranice o něco výš než na Moravě a ve Slezsku). Kolem poloviny měsíce přichází i do chladnějších nížin, třeba do Ostravy nebo Hradce Králové. Nejpozději, mnohdy až po 20. listopadu se sněžení dostane do nejteplejších oblastí jako je Mělnicko či Břeclavsko.

I když první vločky zavítají na našich krajů v listopadu nebo dokonce ještě dříve, tak na pravidelnější sněžení si budeme muset počkat o něco déle. V prosinci už statistika hovoří většinou o 10 až 16 dnech se sněžením – pouze v nížinách je to převážně pod 10 dní, na horách naopak i přes 20 dní. Tak doufejme, že letos se mezi tyto dny zařadí i vánoční svátky.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024