Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zatažená obloha nahradí slunečné počasí

22. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pondělní fronta přinese déšť, ne však tolik ochlazení. Zatažená obloha nahradí slunečné počasí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

O víkendu převládalo nad Českem hlavně slunečné a poměrně teplé počasí, což souviselo s hřebenem vysokého tlaku vzduchu od jihozápadu. Na začátku týdne však bude počasí u nás již trochu deštivější.

V pondělí se k nám pomalu začne nasunovat dlouho očekáváná studená fronta. Obloha v Česku bude díky ní spíše oblačná až zatažená, což sníží riziko přízemních mrazíků v ranních hodinách. Nejvyšší denní teploty budou na podobné úrovni jako v neděli, tedy kolem 20°C. Chladněji a zejména deštivěji pak bude v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji, kde by mohlo začít pršet již zítra v odpoledních hodinách.

Fronta se nad Česko definitivně přesune v noci z pondělí na úterý, přesto se budou přeháňky vyskytovat spíše sporadicky a na jižní Moravě či na Vysočině nejsou předpovídány vůbec. Oblačnost bude proměnlivá, a přestože bude na většině území zataženo, přechodně se může dokonce objevit polojasno. Přechod fronty by naštěstí neměl být spojen s výrazným nárůstem rychlosti větru u nás a také teploty se budou stále držet spíše ke 20°C.

Středa by se pak měla vyznačovat trochu vyššími srážkovými úhrny a občasný déšť se také vyskytne na více místech než v úterý. Déšť bude pochopitelně provázet zatažená obloha. Přestože denní teploty budou i nadále mezi 15-20°C, pravděpodobnost výskytu silného větru ve středu je vyšší. Aktuálně jsou pro dopolední hodiny předpovídány rychlosti 25 km/h, na severovýchodě Moravy spíše jen do 15 km/h. Situaci budeme dále upřesňovat.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024