Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend bude chladnější, ale se sluncem

11. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 9. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Denní teploty se nyní ustálí poblíž 20 °C. Víkend bude chladnější, ale se sluncem Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Zatímco loni touto dobou (a i mnohem později) teploty ještě dobývaly tropickou třicítku, letos se musíme spokojit s podstatně chladnějším začátkem školního roku. Nyní se teploty přece jen odrazily ode dna směrem k zářiovému průměru, ale na víc se nezmůžou. Ve středu, čtvrtek i pátek se budou pohybovat lehce nad 20 °C s tendencí mírně růst (středa 19/23 °C, čtvrtek 20/24 a pátek 21/24 °C). Na obloze čekáme tak nějak všechno od jasna po zataženo, ale spíše bude oblačnosti méně a měli bychom se obejít beze srážek.

Víkend nás zastihne zase v chladnějším režimu; propad chladné vzduhové hmoty přidusí denní teploty v sobotu na rozmezí 16/20 °C, ale naštěstí se to obejde zase beze srážek a s proměnlivou oblačností - a tedy aspoň občasným sluníčkem. Neděle nabídne více slunce a maxima o trochu zase vyšší na úrovni 18/22 °C. Pozor však na případný venkovní pobyt z noci ze soboty na neděli, to už bude venku skutečně cítit podzim a noční teploty se mohou propadnout na pouhých +5 °C, a to i ve městech.

A příští týden? Začne hodně slibně, protože v pondělí se teploty pokusí o zdolání hranice 25 °C, za zřejmě polojasné oblohy. Na jihu pětadvacítka asi i padne. Další dny povedou zřejmě zase k ochlazení, to se však bude muset ještě upřesnit. Modely tam sice vidí propad studeného vzduchu od severu, ale není jasné, jak výrazný bude. Od úterý tedy máme v počasí nejistotu z hlediska teplot i srážek, pravděpodobnost, že v půlce příštího týdne budou dny deštivé, je nyní vcelku velká. A teploty už budou zase maximálně někde na dvacítce...



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024