Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Máme za sebou nejteplejší léto od začátku měření

9. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 9. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Měsíce červen, červenec a srpen byly v souhrnu nejteplejší jak v republikovém průměru (data od roku 1961), tak i v dlouhé řadě pražského Klementina. Máme za sebou nejteplejší léto od začátku měření Zdroj fotografie: 123rf Průměrná teplota letní sezóny v Česku dosáhla 19,5 °C, čímž byl dlouhodobý normál (1981-2010) překročen o 2,5 °C. Taková odchylka je u průměru celého léta opravdu extrémní (léta bývají v průměru teplotně vyrovnanější než zimy). Letošní léto tak na druhé místo odsunulo letní období 2003 a 2018. Pokud bychom vzali starý normál (1961-90) byla by odchylka ještě větší, možná i přes 3 °C.

Na dosažení vysokého průměru se podílel především rekordní červen, červenec a srpen už byly méně extrémní, ale stále dostatečně teplé na to, aby se rekord za celé léto udržel. Na rozdíl od teplotního průměru nebyl překročen maximální počet tropických dní (letošních 39 ze Strážnice oproti loňským 43 z Doksan) ani absolutní teplotní maximum pro ČR (40,4 °C naměřených roku 2012 v Dobřichovicích opět odolalo).

Nejteplejší léto ohlásila i stanice v Klementinu v centru Prahy, kde se měří od roku 1775. Zde bylo průměrnou teplotou 22,9 °C překonáno dosavadní maximum (jen rok staré) o dvě desetiny stupně. Jak na klementinské řadě, tak i na republikových průměrech je patrné, že se nejedná jen o náhodný výkyv, ale že velmi teplá léta se stavají v posledních letech běžným jevem. Například v republikové řadě sahající k roku 1961 by se na první čtyři příčky uspořádaly roky 2019, 2018 a 2003 a 2015.

Je docela možné, že uplynulé léto vám zas až tak extrémní nepřišlo. Na rozdíl třeba od roku 2015 nebylo tolik "nekonečných" vln veder s teplotami nad 35 °C. Na vysokých průměrech se podepsaly především velmi teplé noci, které nás provázely během června a velké části srpna, kdy ve vlhkém a dusném vzduchu teplota klesala k ránu jen velmi pozvolna.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024