Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní déšť zalil zejména Moravu

7. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktuálně prší nejvíce na Kroměřížsku. Sobotní déšť zalil zejména Moravu Zdroj fotografie: 123rf

Neobvyklá synoptická situace panovala dnes nad Českou republikou. Od severozápadu k nám přes Německo míří okluzní fronta vybíhající z cyklony nad Skandinávským poloostrovem, zatímco jihovýchodního cípu Česka se již dotýká teplá fronta.

Tato situace vedla k tolik potřebnému dešti, který byl v některých oblastech dlouhotrvající a jinde šlo spíš o rychlou přeháňku. Oblačnost, z níž déšť vypadával, se nejčastěji pohybovala v pásech z jihozápadu na severovýchod, což značně ovlivnilo prostorové rozložení srážek.

 Nejvíce deště spadlo v pásu mezi Znojmem a Šumperkem, kde šlo převážně o 20-32 mm srážek. Naopak mezi Prachaticemi a Libercem a také v nejvýchodnější části Česka nemuseli déšť téměř zaregistrovat. Podzim dnes připomínala také zatažená obloha a nízké teploty, které dnes vystoupily nad 20°C pouze v okolí Dolní Lomné.

Zatímco v neděli by mělo pršet méně, v pondělí se dlouhotrvající déšť vrátí a dle některých modelů může místy napršet až 50 mm srážek.



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024