Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta přinesla ochlazení až o 5°C

5. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximální teploty v Česku byly místy pouze do 20°C. Studená fronta přinesla ochlazení až o 5°C Zdroj fotografie: 123rf

Avizovaná studená fronta začala dnes ovlivňovat Česko spíše až v odpoledních hodinách. Přestože srážkově se téměř neprojevuje, lze její postup od jihozápadu sledovat na chodech teploty vzduchu.

Ještě v poledne byly teploty na většině území obvykle mezi 20-24°C, s výjimkou horských oblastí, kde byla teplota pouze do 15°C. Již ve čtyři hodiny odpoledne však byl její vliv patrný, jelikož zejména v jihozápadních Čechách teploty začaly klesat zpět pod 20°C. Většina Moravy a také východní Čechy byly v tomto okamžiku výrazně teplejší, s teplotami přes 25°C. Nejtepleji přitom bylo na jižní Moravě, jelikož ve Strážnici, Lednici a v Kobylí teplota překročila 27°C.

V šest večer se již fronta začala pomalu šířit i na Moravu a teplejší zůstávají pouze Moravské úvaly. Přesun fronty je tak patrný i v grafech denního chodu teploty vzduchu – např. na Milešovce v severozápadních Čechách bylo dnešní teplotní maximum již o  5°C nižší než včera, v Brně bylo dnes dokonce o stupeň tepleji než včera.

Zítra by se měl vliv studené fronty projevit v celé republice s maximálními teplotami mezi 15 a 19°C, ač na Moravě mohou být teploty místy i o 2°C vyšší. V následujících dnech se bude nadále ochlazovat a začátek nového týdne by dokonce měl přinést i více deště.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024