Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta přinesla ochlazení o 8°C

3. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli bylo v Česku nejvýše přes 33°C, v pondělí jen k 25°C. Studená fronta přinesla ochlazení o 8°C Zdroj fotografie: 123rf

Ač mělo počasí v neděli a v pondělí v Česku leccos společného - např. výskyt přeháněk či deště, teplotně se tyto dny výrazně lišily.

V neděli bylo nejtepleji v Hornomoravském a Dolnomoravském úvalu, nejvyšší průměrná teplota vzduchu byla v Bystřici pod Hostýnem s 25,8°C. Přes 25°C měli např. také v Holešově či Kroměříži. V Čechách bylo chladněji, průměrné denní teploty zde byly převážně mezi 19-23°C s výjimkou východních Čech, kde bylo spíš k 25°C. Nejchladněji bylo v Krkonoších a na Šumavě, kde měli průměrnou teplotu pouze kolem 15°C.

Naopak pondělí již bylo výrazně chladnější. Nejtepleji měli v Praze, Klementinu, s průměrnou teplotou 17,6°C, a přes 16°C bylo také na jižní Moravě. Na většině území Česka však byla teplota pouze kolem 12°C a v horských polohách dokonce sotva přes 6°C. Nejnižší průměrné teploty byly tentokrát kromě Krkonoš naměřeny také v Hrubém Jeseníku.

Ochlazení značně souviselo i s oblačností, která studenou frontu provázela. Denní suma globálního záření tak byla v pondělí až 5x nižší než v neděli, a to i přes značné množství bouřek, které Česko v neděli zasáhly. Maximální teploty by v Česku i nadále měly být do 25°C, přičemž další ochlazení očekáváme během čtvrtka večer.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024