Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

K letním teplotám se vrátíme o víkendu

20. 8. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 8. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vydatné srážky z úterka na středu, houby porostou! K letním teplotám se vrátíme o víkendu Zdroj fotografie: Martin Štros Po horké neděli se na začátku týdne v Česku ochladilo. Úterý je ve znamená velké oblačnosti a odpoledne a v noci na středu nás čeká přechodu studené fronty s výraznými srážkami. Na většině území naprší zejména ve středu večer přes 10 mm srážek. Lokálně mohou být srážky menší, ale celkově půjde o vydatný déšť. Podpoří to hladiny řek i houby v lesích; úroda už je v této části roku z větší části sklizená nebo aspoň dorostlá. Úterní teploty čekáme v Čechách na úrovní 21/24 °C a na Moravě ještě 23/26 °C. Středa pak začne velkou oblačností, jterá se bude od západu protrhávat. Na západě Čech se již po většinu dne objeví slunce, na Moravě zůstane zataženo zřejmě až do večera. S teplotami 19/23 °C půjde patrně o nejchladnější den týdne. 

Ve čtvrtek už se udělá hezky, na obloze čekáme minimální oblačnost, jenže s teplotami to zatím moc nehne. Projeví se už trochu menší síla slunce na konci srpna, takže maxima vystoupí pouze na skromnějších 21/25 °C. V pátek se už přece jen léto prosadí, když očekáváme maximální teploty 24/28 °C za opět spíše menší oblačnosti. 

Víkend už nabídne zase nefalšované letní počasí, kdy se o slovou budou hlásit i tropické teploty. V sobotu očekáváme slunečno a maxima 26/30, v neděli pak 27/31 °C. Modely na neděli uvažují nad možností lokálních bouřek, ale ty se nezdají moc pravděpodobné a nezasáhnou celé území. Zatím bohužel nedokážeme říci, zda vysoké teploty přetrvají až do začátku příštího týdne, nebo už přijde studená fronta s ochlazením. To budou muset modely ještě upřesnit.



Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024
Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024