Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V sobotu napršelo jen někde, intenzivní deště zasáhly Slovensko

27. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;SHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky byly zaznamenány přibližně na dvou třetinách plochy Česka, vydatně zalito je hlavně na části Moravy. V sobotu napršelo jen někde, intenzivní deště zasáhly Slovensko Zdroj fotografie: 123rf

Nejvyšší úhrn zatím hlásí stanice Bystřice pod Hostýnem, kde srážkoměr naměřil 33,6 mm. Úhrny nad 10 mm zaznamenala i řada dalších lokalit na jížní, střední a východní Moravě. Solidních 15,7 mm bylo naměřeno i v Brně, Žabovřeskách. Jinak byly úhrny nad 10 mm spíš vzácné, soustředily se hlavně na Pardubicku (Mokošín, 29 mm) a na Plzeňsku (Rokycany, 21 mm). V těchto oblastech se navečer vyskytly málo pohyblivé bouřky a je proto možné, že mimo srážkoměrnou síť spadlo lokálně ještě více vody.

Na místech kde zatím nic nenapršelo nebo jen minimálně (jedná se hlavně o sever republiky) si zatím nemusí zoufat, další srážky očekáváme i zítra a v pondělí. Nicméně kvůli jejich přeháňkovému nebo bouřkovému charakteru musíme opět počítat s velkými lokálními rozdíly v úhrnech.

Nedaleko českých hranic, na západě Slovenska, se ale tlaková níže projevila mnohem výrazněji. V pásu od Bratislavy přes Nitru až po okolí Levic napršelo od 20 do 80 mm, na stanici Smolenice na úpatí Malých Karpat dokonce 92 mm, z toho 58 mm během pouhých dvou dopoledních hodin. Více než 70 mm si připsaly například i Zlaté Moravce. V reakci na vydatné srážky došlo i k vzestupům hladin toků, ale aktuálně (27.7. 22 h) je situace relativně klidná. Horší by to bylo, kdyby takové srážky vypadly už do nasycených povodí.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024