Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kam v Evropě za teplým mořem?

22. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 7. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejteplejšími moři jsou Baleárské, Ligurské, Tyrhénské a Jaderské. Kam v Evropě za teplým mořem? Zdroj fotografie: 123rf.com

Červenec se svými dlouhými dny je skvělou dobou na to si pořádně odpočinout. Chystáte-li se právě na dovolenou a obzvlášť vybíráte-li zájezd last-minute, mohlo by se vám hodit vědět, jaké jsou aktuální teploty evropských moří.

V nejteplejší vodě se můžete vykoupat, pokud se vydáte na Krétu, kde má teplota vody 26°C. V Baleárském, Ligurském, Tyrhénském a Jaderském moři převažují teploty kolem 25°C, jen o stupeň nižší teplotu pak můžete očekávat třeba na Kypru či Korfu. Chystáte-li se na sever Afriky, situace je zde malinko rozmanitější – zatímco v Káhiře je teplota vody až 27°C, v Alžíru či Tunisu se blíží spíše 24°C. Nejnižší teplotu vody, 23°C, pak můžete očekávat v Istanbulu.

Stále oblíbenou turistickou destinací je pobřeží Černého moře, kde jsou teploty vody od 23°C ve Varně či Burgasu do 21°C na Krymském poloostrově. Zatímco pro někoho může být 21-22°C ještě poměrně příjemná koupací teplota, pro jiné již může jít o příliš ledovou vodu, je proto samozřejmě třeba se řídit vlastními zkušenostmi.

Příjemné může být koupání také na západním a severním pobřeží Pyrenejského poloostrova, kde se teploty moře pohybují mezi 25°C ve Faru a Portu a 23°C v Gijónu. V severněji položených částech Atlantského moře jsou již teploty pochopitelně nižší, u západního pobřeží Francie jde o teploty 18-20°C s minimem na Bretaňském polooostrově. Moře u jižního pobřeží Anglie má pouze 16-18°C, což již doporučujeme spíše skutečným otužilcům. Podobně jsou na tom Baltské a Severní moře s teplotami od 15°C (v Rize, Göteborgu a Kristiansandu) do 19°C v Bremenhavenu. V následujícím týdnu očekáváme mírné ochlazení v Atlantiku, avšak minimální změny teplot ve Středozemním moři.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024